Винаги съм считала, че всеки жанр има своята ключова дума. Въпросната – за мен се определя от това какво най-често липсва в даден музикален жанр, на сцена и в музиката въобще.

 

При техното, първата ми асоциация е “хармония”, гладко звучене, съгласуваност, както музикално така и по време на участие. И без да се замисля даже, веднага в съзнанието ми изникват Undercatt, които са своеобразното превъплъщение на хармонията в траковете и извън тях. Но нека ви разкажа малко повече за дуото.

Лука и Елия се срещат преди много години по време на парти, на което и двамата имат участие. Тогава Елия е едва на 17, но привлича веднага вниманието на Лука с уменията си зад пулта. И двамата усещат именно тази хармония помежду си и неизбежно се сприятеляват, стигайки до момента, в който се наричат братя.

BRUNI & DANIELLE2011 г. се съюзяват със Bruni и Danielle и създават YUMA – лейбъл, който създава серия от партита в Пиза, Тоскана, родно място и на двамата, следствие на което стават арт директори на клуба Vibe. 2014 г. е годината, която маркира израстването им като дуо и фактически момента, в който дуото Undercatt се заражда официално.

 

 

Undercatt - Picture LPДнес те са част от Diynamic, лейбъл на Solomun, за който миналата година издадоха албума Picture. Забележително оформеният трак лист, хармоничната подредба и текстурата на диска го превръщат в неустоимо удоволствие, което наложително трябва да се слуша внимателно и на един дъх, нещо все по-рядко срещано за жанра. В него лесно се забелязва музикантския опит на Лука, както и изключителните миксинг умения на Елия, като започва със леки deep house елементи, завършвайки с ударно hard techno по незабележим и грабващ начин, водейки слушателя до лека и приятна носталгия след края на диска.

От опит мога да кажа, че този диск е предназначен за слушане на лууп, докато ти писне изцяло, а това е нещо, което си представям, няма да се случи лесно при никой. Именно поради тази причина нямах търпение да се срещна с тях и благодарение на EXE Club имах възможността да го направя точно преди участието им на нова година.

Тъй като полета на Елия пристигаше по-късно, успях да се видя с Лука и прекрасната му половинка, разполагайки с цялото време на света за да го разпитам за всичко. След кратко запознанство и изненадата, че интервюто ще се проведе на италиански, Лука ми разказа по-подробно за запознанството им в Пиза и първите години на домашна територия. Наричайки Елия “братчето ми”, имах възможността да си представя какво е било за тях усещането да създадат Undercatt в “свои води”.

След успеха вкъщи за тях идва големия скок, а именно – Diynamic, но Лука споделя че противно на очакванията му и първоначалните страхове, лейбъла не е много по-различен от общността в Пиза и точно този уют, в който са започнали продължава да се усеща и до ден днешен, просто в по-голям мащаб. От лейбъла, до дистрибуцията, процеса е лесен и автоматичен, без спънки. Благодарение на това той и Елия имат възможността да работят по музиката си без притеснения относно процеса на разпространяване, както на миксиране и мастериране, тъй като комуникацията с всеки замесен е изключително лесна.

Неусетно подхващаме темата за пазара в Италия и какво е чувството да работиш главно навън. С лека тъга Лука споделя, че нямат особено много участия в Италия. Oсвен в България, интерес към Undercatt през 2018-а e бил проявен и в други държави от региона с развита техно сцена – Румъния, Унгария, а също така и съседна Сърбия.

Усмивката веднага се връща на лицето му, когато ми казва че си е представял как тук вероятно сме предпочитали по-тежко звучене, може би по-близко до немското техно, но със сигурност не нещо толкова мелодично колкото Picture и съответно много се е зарадвал, когато е разбрал за покана на EXE club.
Често се случва хората да си мислят, че в София нещата са спрели през 90-те, и още тъпчем на хард техно и габър музика, така че се зарадвах, че за още един чужденец, при това диджей този мит е развенчан.

Оставям Undercatt да си починат преди вечерта, а по път си пускам Picture, и някак след разговора ни, успявам да видя всяка казана дума в музиката.