Независимо от генерацията, няма как да не сте срещали името Лирой Торнхил. Било то по време на дългите години като част от феномена The Prodigy, в който именно си завоюва титлата „изпълнител“, било то по време на колаборациите му с Hyper или под псевдонима Flightcrank, той е активна част от съвременната музикална сцена.

И още повече през последната година, по време на която Лирой намери своя дефиниран sound, издавайки Wait For Me и Get Hype, и набирайки още по-голяма популярност като солист, вече отделен от константната слава свързана с The Prodigy.

Имахме честта да му зададем няколко въпроса свързани с някой от различните етапи на живота му, на които можете да се насладите:

Leeroy Thornhil -Flightcrank

Здравей, Лийрой, за нас е чест и удоволствие, че можем да си поговорим от “първа ръка”!  Започнал си с диджейството още на 15-годишна възраст, но скоро след това кариерата ти слага етикета “изпълнител”. Колко важно е според теб е да бъдеш себе си на сцената и до каква степен си го постигнал лично ти?

Аз, лично, обожавам това, което правя и най-нормалното нещо за мен е да се изразявам така чрез музиката си, че тълпата да полудява. Докато си зад пулта, си концентриран и основната ти работа е да караш хората да се чувстват добре и да се забавляват.

Как се промениха приоритетите на DJ-я, от когато си започнал и до наши дни? На какво трябва да набляга съвременният DJ?

Приоритетите винаги са били едни и същи – забавлявай хората и ги карай да танцуват. За мен целта винаги е била да създавам идеалната динамика и да “вкарам” тълпата в “пътешествие”.

Какво могат да научат новите DJ-и от твоята генерация?

В силните години на рейв сцената в Обединеното кралство, DJ-ите вкарваха повече и различни стилове в сетовете си. Това, разбира се, не е задължително, но в много ситуации разнообразява пърформънса и съответно преживяването.

Leeroy Thornhill(2)

2018-та беше силна година за твоята соло кариера. “Get Hype” и “Wait for me” (която ние лично обожаваме) обикалят радио чартове и интернет на длъж и шир. Очаквал ли си този успех и промени ли се отношението ти към музиката въобще?

Работих доста здраво над музикантската и диджейската си техники и реших, че е време за нещо авторско, собствена музикална линия, без да обръщам особено внимание на това какво правят всички останали. И ето го резултата.

Ти си чудесен пример за това, че диджейнга е занаят и всеки практикуващ го може да се развива година след година без ограничение, смесвайки и комбинирайки стилове, превръщайки това което прави в евъргрийн или запазена марка. Ако можеше да се върнеш назад към началото на кариерата си и би дал съвет на своето по-младо аз, какъв щеше да е той?

Не мога да се върна назад, но и да можех, нямаше да променя абсолютно нищо. Животът е един голям урок.

Каква жанрове и въобще музика да очакваме от твоя сет в София?

Фундаментът на моя сет е винаги breaks, но аз често обичам да добавям и някои old school парчета, различни мои едити и разбира се, Drum’n’base. Това естествено зависи и от настроението и вибрациите на тълпата.


Има ли нещо, за което си мечтал през кариерата си и се надяваш скоро да се сбъдне?

Всъщност аз никога не съм мечтал за нищо, винаги съм се наслаждавал на това, което правя, защото да правиш това, което обичаш е сбъдната мечта само по себе си.

Ще имате удоволствието да чуете Leeroy Thornhill на живо в клуб Терминал 1 на 22 март от 10:00

eeroy Thornhill (ex Prodigy) at Club Terminal 1 - 22 March 2019