Женсвената музика на Helena Hauff в контраст на червената гама на Kink

Започвам да тропам леко с краче, докато изпускам лек писък и зениците ми се разширяват, всеки път когато видя афиш с името KiNК. Точно това се случи и когато попаднах на коледното събитиетна “ФАЗА” в НДК, в което основни участници бяха именно Страхил Велчев, както е истинското името на KiNK и берлинската acid house икона Helena Hauff. В главата ми запрепускаха асоциации за огромна зала, завладяващи визия и светлини, и убийствен звук. Логично е, когато срещнеш такива сериозни имена съответно и очакванията към партито да са високи. Денят на събитието дойде и с учуда констатирах, че локацията е доста нестандартна, намерихме я благодарение на тълпата пушещи хора  – и се озовахме пред Dance Station под Билетния център на Културния дворец. Влизането беше истинско изпитание на духа и волята, защото единственият вход беше и изход, каса за билети и предверие на пространство за пушачи. След няколко сложни маневри и двайсет минути висене премеждията на входа вече бяха история. Друг сериозен организационен минус беше и ранното изчерпване на местата в гардероба, което по време на техно парти е сериозен дискомфорт. Подобно бе и чакането за тоалетните, което се равняваше на около един сет.

До тук с конструктивната критика, нека сега Ви върна обратно към артистите.

 

Подредбата със сигурност бе печеливша, освен че имаше видимо разпределение жени/мъже, разликата между залите се усещаше с ясна представа за водещите жанрове между тях. Звукът беше приемливо добър и преценен и от към пространство, за да не се бият сетовете на различните зали.

 

Да сбъркаш Miss Hauff е трудно, защото нейният acid house в компанията на умерено тежък бас е в основата на повечето й миксове. Музиката и въобще цялото преживяване бе отлично подсилено от визуализациите зад нея с наситено усещане на безкрай от илюзорни огледала.

KiNK на свой ред беше далеч по-мелодичен, но определено ще ми е трудно да Ви направя списък с дефинирани жанрове, с които да го представя или да опиша дори сета му онази вечер (все пак Страхил комбинира изключително многото елементи). За него обаче имам едно наблюдение – всеки негов лайв е резултат на различни стилове, ритмики и мелодии, съчетанието между които якаш олицетворява цветовете на настроението, което иска да предаде точно в този момент.
Този път, конкретно за мен, бяха цветовете на soul музиката –  ярки и светли, върху една techno основа, която им даваше възможността да се движат хармонично.

Щафетата пое RAREDUB – българинът Петър Васев, който през миналата година спечели съревнованието на Reaktor Events между 200 DJ-и от цял свят в Амстердам. Определено 2018-та бе неговата година, нещо което стана ясно и от изключително динамичният му и разнообразен сет.  Можем спокойно да потвърдим, че се очертава да жъне тепърва успехите си и то с пълна сила.

В другата зала Helena Hauff подаде сцената на Snezhana, локална гордост, която се определи като amateur DJ във подкаста female: pressure. Ние пък определено не бихме я определили така, напук на основите за термина, и гордо препоръчваме да послушате именно нейната селекция за подкаста и нейният Mixcloud за да определите сами.

Още веднъж, “Фаза” бяха изключителни организатори, независимо от няколкото трудности на самата локация.

Очакваме с нетърпение следващите им събития, а междувременно си пускаме последното участие в Boiler Room на KiNK, за да не оставим спомените да изстиват!