Т

ова е една история, на която попаднах в петък вечер, докато минавах през един подлез. По ирония на съдбата, точно се чудех с какво да напълним съдържанието на списанието и не се ебавам, буквално щеше да ме блъсне колело… Като изключим вечерните ми премеждия, говорим за Христо Шомов, а конкретната история е за VR и едни от малкото хора, които се занимават с това, а именно той и Никола Тотухов от студио TO2HOV.

В интерес на истината, с Шома се познаваме от години и дори е отговорен за наличието на фризер в студиото ни. Но това е куриоз, който ще оставя за някоя по-излагаща история, свързана с много “късане”… Та както и да е, виртуалната реалност в момента набира сериозни сили и най-после стигна до фазата, в която се инвестира значително не само в технологията зад нея, но и в съдържание.

Докато на международния пазар се завъртат милиони за първите права в сферата, на територията на България се крият едни от иноваторите в полето, които преди две години пробудиха интереса дори и на National Geographic. В един от първите си сериозни проекти за Volvo, момчетата прекосиха Азия и докато газят в реките на Лаос, Никола дори има интересна среща с огромна речна змия. Момчетата са отговорни и за първото българско музикално VR видео, а наскоро създадоха своя собственa разновидност на VR очилата Google Cardboard – INTOIT.

Макар и трудно различими от другите си събратя, очилата имат множество модификации, които засилват ефекта на виртуална реалност и лесно може да разбереш, защо са отнели месеци разработка. Като говорят за проекта изглеждат като малки деца и буквално прокламират идеята как виртуалната реалност може да те пренася на всякакви места от зомби апокалипс до Марс.

За в бъдеще виждат реализация и място на технологията дори и в училищата, но пък не е като и да не са отворени за еротичното и значително по-вулгарното и приложение, все пак не всички сме деца.