Късометражните анимации на Pixar винаги са били еталон за това как се разказва история. Нещо повече, в смисъла на “анимацията като басня”, анимационното студио е своеобразен стожер в света на нарисуваното кино. И въпреки това, техните късометражни филмчета рядко се намират в свободното интернет пространство. Това е статукво, което е на път да се промени със създаването на проекта SparkShorts.

За радост на всички фенове на късометражната анимация, програмата има за цел да даде свободен достъп до пет (на този етап) авторски творби от творци на Pixar в техния официален канал в Youtube.

“Проектът SparkShorts е създадена с цел да открива нови разказвачи и начини на разказване на истории, както и изцяло нови работни процеси по анимирането им”, обощава президента на Pixar Джим Морис.

Целта на калифорнийското студио е да създаде изцяло нов тренд в късометражната анимация, в който да се набляга над оригиналната идея с минамален бюджет, но все пак в елегантната опаковка Pixar.

Първото от серията видеа вече е качено и се казва Purl. И може би не е най-впечатляващата история, която сте гледали, но определено показва личната позиция на авторът и по даден проблем на съвременното общество, а именно интеграцията на женския пол “голямото братство” на корпоративния свят, в който живеем.

Второто видео от поредицата е Smash and Grab, една симпатична история за приятелството и непримиримото желание за свобода илюстрирано в борбата на робота срещу опресираща работна система. 

В следващите седмици бял свят ще видят още две видеа, който вече бяха официално анонсирани, а именно Kitbull, Float, Loop и Wind.

Все още няма официално решение от страна Pixar как точно ще продължи този нов проект, но със сигурност е ясно, че мястото за в бъдеще SparkShort ще намират и в предстоящият да бъде пуснат pay-to-view канал Disney +.