Представяли ли сте си тоталитарна държава, в която е забранен дори говора?

Ако не, ще ви поканим да се впуснете в един визуален експеримент с произход от много близкия ни и по-студен изток, с привкус на пост социалистическа, авторитарна фантастика. “Орфей” е безмилостно красиво музикално видео, носещо множество стилистични елементи и послания. Прекрасната дистопия е изрисувана в тишина, много светлина и сюрреалистична смесица от религиозни символи, потопени в мразовитите тоталитарни ширини.

Преди да продължим с видеото все пак и малко внимание на Tim Aminov

По повод режисьора

Малко творци успяват да изградят пълна и завършена визия преди 30-годишнината си, особено когато става въпрос за кино, било то и късометражно. Леко прекрачил този праг на зрялостта, Ладо Кватания от няколко години вече обикаля, както фестивалния свят, така и комерсиалния. Творец с ясно изразен кинематографичен маниер и любов към грубата смесица от реалистичен брутализъм и плавна сюрреалистична фантастика, визуално клоняща към фентъзи.

Мащаб на въображението

Както е характерно за руските продукции, във видеото можем да се насладим на кинематографичен размах във впечатляващите мащаби на монументалната тоталитарна архитектура. Впечатляваща, до толкова, че лесно би развинтила сценографичната фантазия на всеки артист. Действието прескача между огромни помещения в Сталинистски стил, музикални студия и християнски храмове, което създава един странно извратен и възуално издържан контраст между духовното и студената социалистическа реалност.

Ладо Кватания пред “dirеctorsnote

В Орфей има много различни библейски и будистки вдъхновения. Харесва ми тази символика и се нуждаех от нея в историята. Основата е митът, който преработих добавяйки някои алтернативни правила в реалността.”