Смазваща дистопична красота, изливаща се в едно тънко психологическо изграждане на тийнейджърската душевност.

 

Прелестна, но същевременно тежка лекомислица, смесена от източната и западната анимационна култура. Житейски полет, анархистичен сблъсък с безсмислието на държавните и семейните авторитети и една немалка, но поучителна доза наркотици. Удобна илюстрация на дрогата, като прикрита липса на щастието, бягството като форма на бунт и липсата на алтруистична оценка в съвременния свят.

Birdboy e eдна многозначителна смесица от култура, анимация и чиста доза съвременност.

С лека (чисто професионална) превъзбуда искам да отбележа, че екипът зад това творение на съвременното визуално изкуство е абсолютно гениален. Открояващият се артистизъм граничи с божественото. Тази утопична анимация е истински ангелски крах на въображението, кръжащо безпомощно, в опит да определи съвремието ни. Няма празна или излишна сцена, няма образ лишен от съществена метафора и няма анимирани кадри лишени от гротеска на красотата.

Това е една мрачна опиянителна красота, достойна за LSD трип в апокалиптичен резонанс с антропоморфни животински събратя.

Мога да изредя още един контейнер със символична насоченост за порастването и страданието, прелестно покрити с безумно наивно нарисувани герой, странстващи из бунища и изсъхнали гори, с още няколко абзаца сложни изречения, но тук е време да Ви оставя да се насладите самостоятелно на този анимационен съвременен шедьовър.

Има светлина и красота, дори в най-тъмните светове. Награден с „Гоя“ в категория – най-добър анимационен филм в Испания (където режисьорът спечели най-добър анимационен късометражен филм през същата година), дебютният пълнометражен филм на Алберто Васкес е тъмно комично, умопомрачаващо фентъзи, основано на собствения му графичен роман и много награждаван късометражен филм.  Поразителните графични образи оживяват в хаотичен свят, населен от очарователни (и прекомерно обезпокоени) анимирани същества, които търсят надежда и любов сред разрухата. Заседнал на остров в пост-апокалиптичен свят, тийнейджърката Динки и нейните приятели излюпват опасен план да избягат в надеждата да намерят един по-добър живот. Междувременно нейният стар приятел Birdboy е изключен от света, преследван от полицията и обладан от демоничните си мъчители. неподозирано от никои в него има тайна, която може да промени света.

Режисура:

Pedro Rivero
Alberto Vázquez

Сценарии (по азбучен ред)

Joe Deasy(script adaptation)
Pedro Rivero(writer)
Pedro Rivero
Stephanie Sheh(script adaptation)
Alberto Vázquez(writer)
Alberto Vázquez