“Безусловната любов към синьото в неизбежното търсене на смисъла.”

Това е само кратка препратка към една анимационна антология, лишена от какъвто и да било наративно свързващ ги елемент освен това, че е с фантастична насоченост. Освен това, анимационната стилистика в 18-те епизода на  “Любов, смърт и роботи” на Netflix е различна. Темите варират от реализъм, до вампири, хипер-интелигентно кисело мляко, алтернативната смърт на Хитлер (в много вариации включително от прекомерно количество секс) и личният ни фаворит – олицетворението на човешкото търсене на красота – Зима Блу.

Поредицата е плод на продуцентите Дейвид Финчър и Тим Милър (Deadpool), както и множество анимационни студия и екипи. Проектът е олицетворение на голямата промяна във визуалния медиум* и начина на разказване на истории през последните години, и по-конкретно в късометражното кино.

Любов, смърт и Роботи, съвременни бохеми препоръчват

Интересното за компилацията е, че се ражда като опит за нов прочит на анимациите по Heavy Metal Magazine*. Реализацията му отнема повече от 9 години и Финчер, сменя редица партньори. Никой не се престрашава да застане с пълна сила зад концепцията на пълнометражен филм от множество несвързани кратки анимации. Накрая влизат в преговори с Netflix и получават пълна свобода и финансовия гръб на компанията, за което в крайна сметка им сваляме шапка.

Има много артисти, работещи в малки компании, които не могат да реализират пълнометражни филми“, казва Милър. „Това е огромно бреме, но за това пък по-малките студия осъществяват късометражни проекти с много високо качество, а ние познаваме тези екипи, повечето от тях са конкуренти на [Blur] и са пълни с хора, които не искат да правят филми за говорещи животни. Знаехме кои са те, знаехме и че вършат страхотна работа.

Heavy Metal movie Съвременни бохеми представят

Днес се спираме на една от анимациите, която ни впечатли най-много и лично смятаме, че е материал достоен за Оскар. И то доста повече от тазгодишния фаворит!

Zima Blue e базиран на кратък разказ от  Алистър Рейнолдс. Проектът е реализиран от френското студио – Passion Pictures Paris и режисиран от известният аниматор Робърт Вали(Aeon Flux). Историята е оптимистична разходка из творчеството на интергалактическия художник Zima Blue, изключителния му житейски път и последното му творение. Няма да навлизаме в детайли за да не разваляме удоволствието от обрата, само ще споменем, че самият разказ улавя безупречно добре вечното търсене на красота. Анимацията определено е забележителна като стилистика и позволява на огромната по обхват история и визия да намерят място в едва 8 минутната рамка. Всичко е прекрасно и преобладаващия син цвят, като неразделен елемент от целия живот на Зима в множеството му прояви, прави силно впечатление и остава със зрителя, дълго след като минат финалните надписи.   

Love, Death & Robots 'Zima Blue'

Zima Blue, directed by Robert Valley produced by Passion Animation Studios, is the story of a renowned artist recounting his mysterious past and rise to fame... Watch it now as part of Love, Death & Robots on Netflix now http://www.passion-pictures.com/uk/animation-studios/project/love-death-robots-zima-blue/

Posted by Passion Pictures on Tuesday, March 19, 2019

Режисьор

Robert Valley

Сценарии (по азбучен ред)

Philip Gelatt(written by)
Tim Miller(created by)
Alastair Reynolds(based on the short story written by)

В ролите

Kevin Michael RichardsonKevin Michael RichardsonZima (voice)
Emma ThornettEmma ThornettClaire (voice)

* През последните 10 години интернет промени изцяло разбиранията за визуалното изкуство. Цялото визуално съдържание в мрежата днес не може да се определи просто като изобразително или кинематографично съдържание. Множеството дигитално обработени изображения, късометражни видеа, гиф-анимации, мемета и редиците уеб базирани сериали са един изцяло нова съвкупност или кутлтура събрана в израза “визуален медиум”.