Преди няколко години, докато спокойно си рових из tumblr, попаднах на снимка на геометрична цветна татуировка, която ми изглеждаше много позната от някъде. След известно време усилен scroll down, реших, че не мога да си избия от главата въпроса: “Откъде помня това..?”. Започнах да преглеждам различни творби и накрая се оказа, че този елемент е част от картина на Салвадор Дали. Мисля, че тази моя лудост да свързвам визуално картини на различни автори, се роди някъде там.

Любопитството към изкуството е един чуден наркотик, към който бързо се пристрастяваш. Уловката е, че никога няма да употребиш цялото му съдържание. Той е безкраен коридор с начало, но без край – библиотека-лабиринт, чиито пътеки се удължават с минути. Понякога си представям как срещам някой от бъдещето и той ми споделя какво име са измислили изкуствоведите, като жанрово обединение за изкуството, което се твори в мои дни.

Това всъщност е и един от въпросите, които най- много обичам да задавам: “Как бихте нарекли изкуството от днес?”. За мен то е смесица от стари и нови елементи, поръсени със съвременни теми и разбъркани с оръжията, които новите и старите техники предоставят.

В последно време имам усещането, че съществувам в човешка джунгла и затова реших в това разделение да представя двама мои любими художници, чиито творби са свързани с тази тема.

Като връзка между тях поставям най-красиво нарисуваните джунгли в миналото, тези на Анри Руссо. Истината е, че той никога не е бил в тропическа гора, но е прекарал безбройни часове в паркове и зоологически градини с пособията си. Елементите които е скицирал, по-късно прекопирал върху платната си.

Когато Руссо излага първата си картина от “джунглата” – “Тигър изненадан от тропическа буря” (1891г.) в салона на независимите във Франция, тя бива наречена наивна и аматьорска. Така се ражда наивизмът като стил. Отличава се с повтарящи се мотиви и използването на пъстра палитра. По онова време към него се причисляват работите на артисти, нямащи академично образование. По-късно се появява фовизмът (от френски: “диви зверове” или “дивият свят”). Той се характеризира с недействителни цветове и умишлено огрубяване на техниката (1905-1907).

Ето как “дивият свят”, след повече от сто години, се възприема днес.

Мила Лозанова

Мила Лозанова е художник, пътешественик, майка, графичен дизайнер и арт директор в рекламна агенция. Преди няколко години започва да създава приказни кукли, заради дъщеря си – София. Рисува илюстрации за детски книги и дава живот на чудати същества от страната, в която въображението и царува.

Тази поредица е вдъхновена от тропическата гора в Бразилия. Представя джунглата като дом и естествен хабитат за съвременни хора. Картините са създадени изцяло дигитално. В задния план разработката на детайла е недостоверен и преувелечен, умишлено и съзнателно, за да подчертае топлите равни силуети в предния план. На места най-близките планове са декоративни, плоски дори сурови. Това нелогично решение кара средата да трепти. За основа са използвани фотографии, живописна среда от картини, акварелни петна, ботанически рисунки, повлияни от Анри Руссо и Фрида Кало.

Хамелеоните са символ на местното население, кариоките. Тези животни се движат бавно, но уверено във всичките си действия. Като тотем означава, че трябва да отделиш време, за да помислиш накъде да тръгнеш и какво ще правиш, когато пристигнеш там.

Колелото в контекста на непроходимата, неизследвана зелена гора. То не може да ти послужи за нищо, но си стои кротко подпряно сякаш винаги имаш възможност да пътуваш по света без много багаж. То е уред за напомняне, че във всеки миг може да настъпи промяна. Инструмент за независимост.

“Желанието ми беше да се усеща живот в джунглата, тя да диша. Документирах много картини в снимки и много други останаха в главата ми като усещания, миризми, мелодии.”

Saddo

Saddo е румънски художник, илюстратор и стенописец. Основател е на един от първите колективи за улично изкуство в Румъния – The Playground. Преминавайки през различни фази и влияния, разработва уникален стил, с който се вписва в изложби из целия свят. В творбите му виждаме натуралистични илюстрации на растения и животни, ислямски миниатюри, попсюрреализъм, религия и митология. Черпи вдъхновение от автори като Джузепе Арчимболдо, Анри Руссо, Бош и др.

През миналата пролет поредицата му от картини A Stranger in the Garden ( -> Death in the Garden) бе изложена в BC Gallery (Берлин).

Тя е резултат от мислите и страховете на автора и влиянието на различни детайли, цветя, птици, истории и митове.

Картините разглеждат смъртта, тлеността, прехода на времето и как тези теми биват възприети в различните култури.